Militaire beëdiging op historische grond in Rotterdam

6 March 2024, 09:35 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Google Maps

Op donderdag 14 maart vindt op Plein 1940 in Rotterdam een bijzondere gebeurtenis plaats. 50 militairen van de Koninklijke Landmacht leggen de eed of belofte af. Deze militairen horen specifiek bij het Regiment Verbindingstroepen, dat in mei 1940 op een steenworp afstand van het plein zware strijd leverde. De ceremonie start om 15:00 en is openbaar en vrij toegankelijk.

Rotterdam
Elke militair houdt tijdens de beëdiging het vaandel van hun eenheid vast, waarop ‘Rotterdam 1940’ staat geborduurd. In de meidagen 1940 verdedigden ‘verbindelaren’ namelijk de Rotterdamse Koningsbrug tegen oprukkende Duitse militairen. De Koningsbrug bestaat inmiddels niet meer, maar lag dichtbij Plein 1940. In 2024 werken Duitse en Nederlandse militairen in NAVO-verband zij aan zij bij de Duits-Nederlandse verbindingseenheid in het Gelderse Eibergen.
 
Beëdiging
De militairen staan aan de start van hun militaire carrière en leggen in het bijzijn van collega’s en familie de eed of belofte af. Met deze handeling worden de militairen onderdeel van een lange traditie, omdat elke militair dezelfde woorden uitspreekt. Elke militair belooft of zweert trouw aan de koning, gehoorzaamheid aan de wetten en onderwerping aan de krijgstucht.

Het Regiment Verbindingstroepen
Om een militaire operatie goed uit te voeren moeten militairen goed met elkaar kunnen   communiceren. De verbindingstroepen leggen radio en internetverbindingen aan om deze communicatie mogelijk te maken. Jonge en enthousiaste IT-specialisten voeren deze opdracht over de hele wereld uit.

150 jaar verbindingstroepen
Het regiment Verbindingstroepen viert dit jaar haar 150-jarig jubileum en ontving voor de tomeloze inzet op 15 februari het Bronzen Schild. Dit schild is de hoogste eenheidsonderscheiding die landmachteenheden kunnen ontvangen. Naast de strijd in Rotterdam waren verbindingsafdelingen actief in onder meer voormalig Nederlands-Indië, Bosnië, Irak, Kosovo, Korea, Libanon, Mali en Afghanistan. Vandaag de dag zijn de militairen nog steeds aanwezig in onder andere Litouwen en Irak.


Door: ANP